Tendinte in constructii si design pentru 2023
Ferestrele mari, panoramice si peretii din sticla raman o tendinta de top a anului 2023. Terasele inconjurate de vegetatie si alte facilitati care creeaza conditii de relaxare si confera casei personalitate sunt elementele arhitecturale preferate.
Accentul se pune pe valorificarea la maxim a resurselor naturale, simplitate si maximizarea functionalitatii.
Daca vorbim despre tendinte, trebuie sa punctam si directia deja existenta de cativa ani inspre eficienta energetica. Se cauta solutii pentru eficienta energetica si utilizarea la maxim a luminii naturale si a soarelui.
Gama noastra DecoSpatio se incadreaza perfect in tendinte.
Sistemul ofera suprafete mari de sticla pentru a beneficia de mai multa lumina si transparenta, precum si o mai mare libertate în ceea ce priveste designul. În ceea ce priveste interiorul, convinge prin aspectul unitar, fara baghete, in timp ce la exterior, cerceveaua ascunsa accentueaza impresia de spatiu.
Mai multe detalii aici https://decoplast.ro/decospatio/
Design
Articolele sustenabile, prietenoase cu mediul, devin o prioritate în 2023. Majoritatea designerilor de interior recomanda pentru acest an sa mearga pe produse reciclate, artizanale si zero-waste in ceea ce privește refolosirea obiectelor deja existente. Se pune accent pe sustenabilitate. Termopanele nu fac exceptie, toate profilele noastre au in compozitie minim 30% pvc reciclat.
O tendinta care a inceput in 2021, a continuat in 2022 si se contureaza puternic si anul acesta este imitarea naturii. Se recomanda folosirea plantelor, a fototapetului cu imagini din natura sau a tavanelor desenate cu frunze.
Schimbari legislative in constructii
ISU isi propune accelerarea procesului de acordare a avizelor si autorizatiilor pentru 2023.
Scopul schimbării legislației este simplificarea pe termen lung a procedurilor și scurtarea timpului de răspuns din partea ISU.
O alta schimbare legislativa importanta urmareste publicarea normelor metodologice de aplicare a Near Zero Energy Building (NZEB) pentru toate tipurile de clădiri.
Energia regenerabila trebuie sa acopere cel puțin 30% din consum intr-o cladire cu standard nZEB.
De exemplu, trebuie sa avem o izolatie termica foarte buna cu punti termice cat mai reduse, un strat continuu de termoizolare, ferestre si usi foarte performante, un sistem de ventilare care sa asigure calitatea aerului din interior cu un maxim de eficienta energetica, inclusiv prin componenta de recuperare a caldurii. Trebuie gestionata si partea de emisii de CO2 si, fireste, conformarea cladirii, incepand de la configurarea geometrica a acesteia, pana la fezabilitatea economica si contributia din surse regenerabile.
La sfarsitul anului 2022 s-a adoptat legea privind majorarea cu aproximativ 30% a salariului minim din constructii, ceea ce va influenta investitiile in derulare si bugetarea. Acest lucru duce cu pasi repezi catre o normalitate fireasca si poate aduce un suflu nou de forta de munca in sectorul costructiilor.
O altă noutate legislativa importanta este includerea in caietele de sarcini a directivei europene DHNS (Do No Significant Harm) privind managementul deseurilor. Reciclarea, recuperarea, protejarea mediului in constructii devin obligatorii.
Se contureaza un an dinamic care speram sa deschida o poarta spre stabilitate pe piata constructiilor din Romania si din Europa.