Nivel de decibeli admis

Nivel de decibeli admis vs. capacitatea de izolare fonică a sistemelor de tâmplărie PVC optime

Izolarea fonică este un indicator esențial al confortului unei locuințe, în special în zonele urbane, unde poluarea fonică este o problemă frecventă. Sistemele de tâmplărie PVC sunt o alegere populară pentru a maximiza eco-eficiența unei clădiri, datorită capacității lor ridicate de izolare termică și fonică.

Capacitatea de izolare fonică a unor sisteme de tamplarie PVC optime se raportează la nivelul de decibeli admis. Sistemele PVC din gama noastră se concentrează pe uși și ferestre ce asigură un nivel de izolație Rw de 42 dB.

Nivel de decibeli admis. Ce înseamnă Rw = 42 dB?

Rw, sau indicele de izolare acustică, este o măsură a capacității unei ferestre sau uși de a bloca sunetul. O valoare Rw de 42 dB indică faptul că fereastra sau ușa reduce nivelul de zgomot cu 42 de decibeli. Acest nivel de izolare fonică este considerat optim pentru a proteja împotriva zgomotului urban intens, cum ar fi traficul rutier, construcțiile și alte surse de poluare fonică.

Nivel de decibeli admis
Nivel de decibeli admis

Nivel de decibeli admis în diferite medii

Nivelurile de zgomot sunt măsurate în decibeli (dB), iar diferite medii au praguri admise diferite pentru zgomot. Iată câteva exemple de nivel de decibeli admis pe timp de noapte:

 • Zone rezidențiale – 35-45 dB pe timp de zi, 30-40 dB;
 • Zone comerciale – 55-65 dB pe timp de zi, 50-60 dB;
 • Zone industriale – 70-80 dB pe timp de zi, 65-75 dB.

Importanța izolării fonice pentru confortul oferit de interiorul unei clădiri

Un nivel ridicat de zgomot poate afecta negativ calitatea vieții și activitatea utilizatorilor unei clădiri. Expunerea prelungită la zgomot intens poate provoca stres, probleme de somn și scăderea capacității de concentrare. Sistemele de tâmplărie PVC ce asigură un nivel de izolare fonică de 42 dB pot îmbunătăți semnificativ confortul oferit de o clădire prin reducerea zgomotului exterior și crearea unui mediu mai liniștit și relaxant.

Caracteristicile sistemelor de tâmplărie PVC cu un nivel de izolare fonică de 42 dB:

Sistemele de tâmplărie PVC care oferă un nivel de izolare fonică de 42 dB sunt proiectate cu caracteristici speciale pentru a bloca eficient sunetul, precum:

 • profile multicamerale – acestea contribuie în mod eficient la reducerea transmisiei sunetului prin materialul ferestrei;
 • geam termopan cu folie acustică – un geam dublu sau triplu cu folie acustică între straturi poate îmbunătăți semnificativ izolația fonică;
 • garnituri de etanșare multiple – garniturile suplimentare de etanșare poziționate la marginea ferestrei previn scurgerile de aer și sunet;
 • materiale de absorbție a sunetului – utilizarea materialelor care absorb sunetul în cadrul ferestrei contribuie la reducerea zgomotului transmis.

Nivel de decibeli admis. Avantajele tâmplăriei PVC cu nivel ridicat de izolare fonică

Alegerea ferestrelor cu tâmplărie PVC care să asigure un nivel ridicat de izolare fonică optimă oferă numeroase beneficii, precum:

 • îmbunătățirea calității somnului – reducerea zgomotului ambiental poate contribui la un somn mai odihnitor și mai sănătos;
 • reducerea stresului – un mediu liniștit reduce nivelul de stres și te poate ajuta să îți îmbunătățești starea generală de bine;
 • creșterea capacității de concentrare – un mediu mai liniștit, fără zgomot perturbator, este ideal pentru lucrul de acasă sau studiul copiilor;
 • valoare adăugată pentru proprietate – sistemele PVC cu un nivel ridicat de calitate și izolare fonică pot contribui la creșterea valorii de piață a unei clădiri.

Nivelul de decibeli admis și capacitarea de izolare fonică a sistemelor de tâmplărie a unei clădiri sunt doi indicatori esențiali în evaluarea nivelului de confort asigurat de un mediu. Alegerea unor sisteme PVC cu un indice de izolare acustică Rw de 42 dB sunt o soluție excelentă pentru a proteja clădirile de poluarea fonică și pentru a oferi utilizatorilor beneficii semnificative în termeni de confort, sănătate și valoare a proprietății. Alegerea ferestrelor și ușilor potrivite poate transforma radical experiența trăită într-un spațiu anume.

Agapie Denisa